Afoto Xs 768px Hadline
Balogh Balázs családi birtoka
Családi gazdaság

Öt hektáron, egy MTZ-vel kezdte a gazdálkodását Balogh Balázs. Már akkoriban, bő 25 évvel ezelőtt is sertéshizlalás volt a Somogy megyei kisgazdaság egyik pillére, és ez az alap azóta sem változott. Bár meglehetősen szabdalt birtokszerkezettel, de ma már közel 200 hektáron termel gyékényesi családi gazdaságában kukoricát, őszi búzát és tritikálét, továbbra is a saját, időközben évi 5500-as kibocsájtásúra duzzadt sertéstelepének takarmányozására.

A gazdaságot testvérével irányító Balázs szerint a hatékonyság növelése és a technológia folyamatos fejlesztése azért fontos, mert a gyakran gyenge árakat csak így lehet ellensúlyozni. Épp ezért a földeken a környékbeli gazdákkal összehangolt precíziós gazdálkodásba kezdtek, új traktorokat, kombájnokat és rakodókat vásároltak, és terveik szerint ezt az irányt követve folyamatosan bővíteni is fogják a gépparkjukat.

A falu határában felépült sertéstelepükön is innovatív megoldásokra cserélték a technológiát, versenyképességüket már akkor megalapozva 20 éve számítógéppel vezérelt etetőrendszert szereltek fel, és közben a takarmánykeverőt is modernizálták.

A Balogh testvéreknek már besegít a következő generáció is, Balázs 16 éves fia évek óta a gazdaságban dolgozik, s minden álma, hogy a jövőben ő is ezzel a tevékenységgel foglalkozhasson.


FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: