Afoto Xs 768px Hadline
Borbás Kert
Családi gazdaság

A Sárvíz völgyében, a Velencei-tó déli részén és Somogyban már 30 éve foglalkozik biológiai alapú és a konvencionális gyümölcstermesztéssel Borbás Edit. Gazdaságának mai formáját már ő alakította ki, de sokat köszönhet Remsei Jánosnak is, aki évekkel ezelőtt generációváltás gyanánt tapasztalatai mellett további épületekkel és földterülettel segítette Edit munkáját. A ma már 80 hektáros családi gazdaságban szamócát, cseresznyét, sárgabarackot, őszibarackot, meggyet, szilvát, datolyaszilvát, almát, körtét, birset és homoktövist termelnek. A gyümölcsök jórészét értékesítés előtt fel is dolgozzák, hűtőházzal, korszerű gépeikkel, válogató gépsorral, mobil gyümölcslégyártó gépsorukkal, szárító ill. aszaló gépeikkel bérmunkát is vállalnak.

Ezeket az ültetvényeket sem kíméli a klímaválság szeszélyes időjárása, a sárgabarackfáik jó részét idén már pótolni kell, de tudják, „ez a munka ezzel jár”. A gyümölcstermelő gazdászoknak meggyűlik a baja a munkaerőhiánnyal is, hiába biztosítanának szolgálati lakást és magas, minőségen alapuló teljesítménybérezést, nagyon kevés magyar ember vállalja a mezőgazdasági munkát.

A birtok Edit férjének, gyermekeinek és keresztfiának is ad munkát, a fiatalok már az iskolákban is ezt a szakmát választották, így a generációváltás tovább folytatódik a gazdaságban. 


FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: