Afoto Xs 768px Hadline
Hársházi Péter
Családi gazdaság

Hársházi Péter 26 éve, 1993-ban kezdte a vállalkozását a Somogy megyei Szentgáloskéren. A gazdálkodás először 3 hektáron indult babtermesztéssel. Ez az évek során alternatív növényekkel, kömény, lencse, tarkabab telepítésével egészült ki és emellett ópiátmák termesztéssel is foglalkozott. A vállalkozás folyamatos fejlődésen ment keresztül majd inkább a gabona és a kukorica termesztése felé fordult. Mára egy 287 hektáron gazdálkodó, valódi családi vállalkozássá nőtték ki magukat.

A 26 év alatt nem csupán a saját földterület nőtt, hanem a gépészmérnök tulajdonos a gazdaság minél jobb gépellátását is nagyon fontosnak tartotta. Ma már egy teljesen gépesített szárító és minden a gazdálkodáshoz szükséges gép a rendelkezésükre áll, ahhoz, hogy a családi vállalkozás a saját tulajdonú terület mellett bérmunkában 1100 hektáron gazdálkodjon.

A vállalkozás a modern gépekkel a precíziós gazdálkodás mellett tette le a voksot. Búzát, árpát, kukoricát, cukorrépát és repceét termesztenek. Hársházi Péter 1999-ben vásárolta meg azt a területet, melyen zöldmezős beruházásként épült fel a vállalkozás telephelye. A termény tárolására 5 magtár épült meg - a legnagyobb, 5000 tonna kapacitású pályázati forrásból a többi önerőből - és jelenleg is folyamatban van még további kettő építése.

A tulajdonos a vállalkozás első pillanatától a fenntartható gazdálkodásban hisz. Mechanikusan irtják a gyomot, és igyekeznek minél teljesebb körűen megvalósítani a kemikáliáktól mentes termesztést. A családi vállalkozás ismert és elismert a kis Somogy megyei településen. A környékbeli gazdálkodókkal kiváló kapcsolatot ápol, a helyi önkormányzatot pedig ahol tudja, segíti, hiszen mint tartja, azért kapunk, hogy tudjunk adni! Haláláig a tulajdonos édesapja is részt vett a vállalkozás megalapításában és munkájában aki segítő tanácsainak sokat köszönhet, felesége pedig közgazdászként a pénzügyekkel foglalkozik, de gyermeke is a mezőgazdaságban képzeli el jövőjét és e területen folytatja tanulmányait. A vállalkozás jelenleg 4 alkalmazottat foglalkoztat.

Hársházi Péter kiváló munkáját a szakma is elismerte, háromszor kapta meg az Ifjú Gazda díjat és szintén háromszor érdemelte ki az agrárkamara által szervezett rendezvényen Somogy megye Mezőgazdasági Vállalkozója címet. Szakmai szlogene hogy „a földet csak kölcsön kaptuk”!

FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító Zrt.
Szakmai partner:
Közönségdíj támogató:
Pénzügyi partner:
Támogatók: