Afoto Xs 768px Hadline
Micskei Major
Családi gazdaság

A Micskei Major tulajdonosa Micskei Sándor 2004 óta gazdálkodik a Hajdú:Bihar megyei Berettyóújfalu külterületén. 2010-ben 62 anyajuhot vásárolt, mely állomány 2 éven belül 300 darabosra bővült. 2012-ben három családtagjával együtt hozta létre a családi gazdaságot. Kezdetben juhtenyésztéssel indult, majd a gazdaságot tovább fejlesztették 20 db anyakoca tartással, valamint évi 3-400 baromfi eltérő célú tartásával, és magyar tarka típusú szarvasmarha tartásával. Az állatállomány ellátására, a takarmány előállítására a gazdaság 120 ha földterülettel rendelkezik, 37 ha legelő, 18 ha kaszáló és 65 ha szántó, mely szántóterületek Konyártól- Nagyrábéig helyezkednek el.
A gazdaság gépesítése 1 db MTZ 80 típusú gép homlokrakodóval, 1db 165-ös kasza, 1 db 7 csillagos rendsodró. Erőgép eszközök hiányában bérmunka igénybevételével oldottuk meg a bálázást, szállítást, valamint a szántóföldek művelését. 2013-ban turisztikai tevékenységgel bővült a vállalkozás állatsimogatóval mely mellett falusi vendéglátással várják a kisebb-nagyobb csoportokat. 2014-ben a felszámolták a sertésállományt, és az árutermelő juh állományt, és Berrichon du cher (francia húsjuh) tenyészjuh tartását kezdték el, francia import állománnyal. Jelenleg 100 db juh és 22 db szarvasmarha, 300 baromfi, és 6 sertésből áll az állatállományuk.
2013-tól elkezdték az erőgép és eszközpark fejlesztését, jelenleg 6 erőgép áll rendelkezésre, valamint talaj és növényápolási műveletekhez tartozó gép - eszköz sor, a növénytermesztési feladatok ellátására. Az erőgépekből négy, RTk (robotkormány) rendszerben működik, vető, permetező, műtrágya szórójuk is ezzel a rendszerrel kompatibilis ISO BUSZ irányítással működik. 2014-től a családi gazdaságunk fő profilja a növénytermesztési ágazat felé fordult. Jelenleg 470 ha fölterület van a gazdaság művelésében. Kisebb mértékben kertészeti növényeket, csemegekukorica, borsó, javarészt takarmánynövényeket (árpa, repce, kukorica, napraforgó, cirok, szálas takarmány) termesztenek. A fejlődésben jelentős mértékben szerepet játszottak a sikeres pályázatok, jövőbeni célkitűzéseik között szerepel napelemes rendszer fejlesztése, szilárd útburkolat kiépítése a bevezető és belső utakon, valamint a gép- és eszközállomány fejlesztése a precíziós gazdálkodás útján.

FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító Zrt.
Szakmai partner:
Közönségdíj támogató:
Pénzügyi partner:
Támogatók: