Afoto Xs 768px Hadline
Nagy Mihály Gyógynövény Kft.
Kertészet

Az egykori századfordulós térképeken is gyógynövénytermesztő helyként voltak feltüntetve a Cserhát déli, ritkán lakott, elzárt dombjai. Az Alföldről ide származó Nagy család már 1975 óta foglalkozik itt a gyógynövénnyel: termesztéssel, gyűjtéssel, később pedig felvásárlással és feldolgozással is kiegészítve a tevékenységüket. A harmadik generáció tagjaként Nagy Balázs 2014-ben csatlakozott a vállalkozáshoz, angol és német nyelvtudása jól jött a már kiszélesedett portfólióhoz, hisz többségében már exportra termelnek. Piacaik zöme az unióban van, de szállítanak az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is.

A hajdani dohánypajták a dohánytermelés visszaszorulásával ma szárítási és tárolási funkcióval kaptak új feladatot, és az egykori dohányszárítókban is gyógynövény vagy épp a gyógyszeripari alapanyagnak számító kukoricacímer szárad.

A gyógynövénytermesztő vállalkozás szántóföldi gazdálkodást is folytat, ősi, régen elfelejtett, magyar, szabadelvirágzású lófogú kukoricát, somkórót, cickafarkot és csalánt termesztenek, így fordulhat elő, hogy „van, ahol a csalánsorokat is kapálják”. Saját termesztésük mellett sikeres hálózatot építettek ki a környékbeli gyűjtőkkel és termelőkkel, így évente 40-féle, összesen 150-200 tonna szárított, feldolgozott gyógynövényt állítanak elő.

FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: