Afoto Xs 768px Hadline
Rio Alto Kft.
Állattenyésztő birtok


Az idén 25 éves Rio Alto Kft. a nagynevű kanadai alapító halála óta egy magyar magántulajdonban lévő vállalkozás, amely húsmarha tenyésztéssel foglalkozik a dél-nyugat magyarországi régióban, Somogy megyében. 2010-ben Mihalecz András vásárolta meg a gazdaságot. Célkitűzése volt a gazdaság hatékony működtetése mellett, hogy megőrizze mindazon értékeket, melyet a korábbi tulajdonos létrehozott Magyarországon. A társaság célja, hogy segítséget nyújtson a magyar és kelet-európai gazdáknak a marhahústermelés minőségének és hatékonyságának javításában a kanadai vörös angus genetika és nyugat-kanadai technológia bemutatásával.

A Kft. Somogyudvarhely és Berzence határán gazdálkodik, telephelyük Somogyudvarhelyen található. 1998-ban az állomány dinamikus növekedése szükségessé tette, hogy újabb területeket vonjon gazdálkodás, művelés, kezelés alá a társaság. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal kötött megállapodás biztosította a Rio Alto Kft. számára a hosszú távú, kiszámítható gazdálkodás feltételeit. Mindennek eredményeként az állatlétszám további fokozatos növelésére nyílt lehetőség. Jelenleg 500-550 marhát legeltetnek. Az 500 anyatehénből 300 vörös angus, 100 fekete angus és hozzávetőleg szintén 100 Murray Grey fajtájú. A marhákat a természetes közegükben tartják, a telelőhelyen a növendékek három oldalról védett istállóban kerülnek elhelyezésre, a bikák is zárt helyen vannak, illetve egy 100 állatra alkalmas befogadóhely is kialakításra került. A kiváló húsmarhák genetikai állománya a kanadai Alberta államból érkezett, ahol a kft. anyacége még 1883-ban alakult. Évente mintegy 40 tenyészbika saját felhasználásra és eladásra. A cég az egyik legrégibb és legkiválóbb tenyészbika előállító az országban, de emellett a tenyészüszőt, választási üszőt és a borjút is értékesítik, a jövőben pedig márkázott hústermékekkel is szeretnének piacra lépni.
A cég több szakmai partnerrel, mint a Murray Grey Tenyésztők Egyesülete, vagy a skóciai Aberdeen Angus Cattle Society is együttműködik. Társadalmi szerepvállalásuk előremutató, helyi munkaerőt alkalmaznak, segítik a telephely környéki önkormányzatokat és civil szervezeteket az elmúlt időszakban pedig több mint egymillió forinttal támogatták a járvány elleni védekezést.
A tudatos és következetes tenyésztői munkával a társaság jelentős szerepet tudott vállalni az angus fajta hazai tenyészállat piacán. Egyidejűleg a cég a környező országok exportpiacán is jó eredményeket ért el mind a végtermék, mind a tenyészállat értékesítésében. A fenntarthatóság szempontjai is jól érvényesülnek. Tekintettel arra, hogy természetvédelmi területen folyik a gazdálkodásuk természetesen minden vonatkozó szabályt betartanak. Semmiféle vegyszert nem használnak, szakaszos legeltetéssel optimális helyzetben tartják az ősgyepet és még a védett madarak fészkelését is figyelembe veszik. Az eredmény pedig egészséges és boldog állatok a legelőn, jelszavuk pedig a genetikai megújulás és előrehaladás!

FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító Zrt.
Szakmai partner:
Közönségdíj támogató:
Pénzügyi partner:
Támogatók: