Afoto Xs 768px Hadline
Tornai Pincészet
Szőlészet-borászat

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást. A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. E területen végez szőlőművelést a Tornai Pincészet.
Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz. Tevékenységük alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. Pincerendszerük több ütemben épült. A legutóbbi jelentős fejlesztés 2010-ben zárult, a legújabb a 2019. évi szüretre készült. A pince befogadó kapacitása többszöröse az éves termelésnek, ami lehetőséget ad a szokásosnál hosszabb természetes ülepítésre, érlelésre, a szűrések számának csökkentésére. Boraik komplexebb beltartalma a kevesebb szűrés és a hosszabb érlelés eredménye. A pincében összesen 99 tartály és közel ugyanennyi tölgyfahordó található.

A gazdaság a reduktív technológiájú, irányított borkészítéshez – kíméletes feldolgozás után – saválló acéltartályokat használ. Saját palackozóüzemük van, ahol a borvidék több termelőjének borát is töltik. A Tornai borok összetéveszthetetlen ízvilága a csúcskategóriában is kiemeli őket, amit a világ legrangosabb borversenyein elért eredmények is bizonyítanak. A Tornai Pincészet a Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve kezdeményezője és támogatója is a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnék elősegíteni, hogy a somlói és a magyar borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék.

"Vimum Somloviticum, est lac senum, pueris venenum" (a somlói bor az öregeknek tej, a gyermekeknek méreg) szól a régi közmondás.

FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító Zrt.
Szakmai partner:
Közönségdíj támogató:
Pénzügyi partner:
Támogatók: