Afoto Xs 768px Hadline
Udvaros Farmer Gazdaság
Állattenyésztő birtok

A 30 napig infúzión táplált, megmentett gímszarvas és Udvaros Zoltán kapcsolata mindent elárul a látrányi állattenyésztő hitvallásáról. A Somogy megyei falu határában a 80-as években kezdte a növénytermesztést és állattenyésztést, ami mára sok mindenben megváltozott. A kezdeti 130 helyett már 1900 hektáron gazdálkodik, részben az állattenyésztés takarmányszükségletének kielégítése céljából termel kukoricát, napraforgót, őszi búzát és persze lucernát.

A 400 hektáros legelőre azért bőven szükség van, hisz a hajdani tejelőálloményt ugyan húsmarhákra váltották, most egy 2400 egyedes szarvasmarha-gulya gyarapszik szabadtartásban a somogyi lankákon. „A húsmarhák a szabad ég alatt tisztábbak, egészségesebbek, nincs körömprobléma, természetközelibb az életük” – ezzel a munkaerőhiányból adódó problémákat is könnyebben orvosolja a gazdaság. A szabadtartás ellenére azért szükséges a napi etetés, melyet modern gépek segítségével oldanak meg.

A helyi vadásztársaság elnökeként 26 éve, 12.000 hektáron koordinálja a vadgazdálkodást Udvaros Zoltán, de saját birtokán is élnek dámszarvasok, muflonok a juhok, kecskék társaságában, a sérült vadállatok befogadására pedig nemcsak a helyszín, de a szándék és az eszközök is adottak. 

FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: