Afoto Xs 768px Hadline
Waszner és Waszner Családi Gazdaság
Szántóföldi növénytermesztő birtok

A Baranya megyei, sombereki földeken Waszner Zsolt gyerekkora óta gazdálkodik az édesapjával, aki még 1989-ben kezdett neki a mezőgazdasági munkának, mikor a privatizáció során sikerült földterülethez jutnia. Wasznerék jelenleg már 300 hektár szántón gazdálkodnak, további 50 hektáron pedig bérmunkát végeznek, a falu 6 km-es határában. A két Waszner a talajadottságokhoz igazodva kizárólag kukoricát, búzát és árpát termel, árpából persze csak annyit, ahogy erre mondani szokás, „amennyit a sertés igényel”.

A fiatal kajszikkal övezett birtokuk csendes és látványos környezetben fekszik, amelyen a családi házon túl 2017-ben két silótárolót, valamint egy gabonaszárítót építettek, és rendezetten előttük parkol a kombájnból, rakodóból és traktorokból álló géppark. A precíziós gazdálkodást még csak kezdik, traktoraik felszereltségét és műtrágyaszórójukat viszont már ehhez igazították.

Waszner Zsolt tízéves kisfia már kiveszi a részét a generációváltásból, ugyanis a birtokon nemcsak a sziklakert felépítése és gondozása a feladata, hanem a füvet is ő nyírja. Édesapja abban bízik, hogy ő fogja továbbvinni a családi gazdaságot, ahogyan azt jómaga is teszi, lassan édesapja nyomdokaiba lépve. Addig pedig egymás gondolatát is ismerve még együtt szánt-vet és arat a két Waszner a sombereki határban.

FŐTÁMOGATÓ: Groupama Biztosító
Kategória támogató:
Közönségdíj támogató:
Különdíj támogató:
Szakmai partner:
Támogatók: